Η πίεση και η καταπίεση

Η καταπίεση, καμιά φορά, μας αναγκάζει να τελειώνουμε ορισμένα πράγματα που σε άλλη περίπτωση δεν θα τα τελειώναμε ποτέ. Η διαρκής και υπερβολική καταπίεση όμως μας γεμίζει με άγχος και φόβο αποτυχίας.

 

Μήπως καταπιέζεις τον εαυτό σου; Μήπως φοβάσαι να εκφράσεις όλα αυτά που σκέφτεσαι και να είσαι ο εαυτός σου; Μήπως έτσι έμαθες να λειτουργείς και δεν ξέρεις πως να το αλλάξεις; Μήπως είσαι αυτό που είσαι γιατί ετσι θέλει η κοινωνία, για να γίνεις αποδεχτός;

1 

Λοιπόν, το καλό είναι ότι μπορείς να ξεφύγεις απο αυτό που ΔΕΝ θέλεις να είσαι, απο αυτό που νιώθεις ότι δέν είναι δικό σου αλλα το «φορτώθηκες» σαν χαρακτηριστικό κληρονομιάς που δίνεται απλόχερα απο γενιά σε γενιά και φτάνει σε εσένα. Φαντάζομαι δέν θέλεις να το δώσεις και εσύ με τη σειρά σου, στα δικά σου παιδιά. Οπόταν, μπορείς να το ξεφωρτωθείς και να ελευθερωθείς, φτάνει να θέλεις.

 

Πώς να ξεφύγεις απο την καταπίεση?

  • Σκέψου ποια στοιχεία στο χαρακτήρα σου δεν σου αρέσουν και διώξε τα απ’τη ζωή σουσίγουρα δεν γεννήθηκες με γκρίνια, με αίσθημα μίσους, δηλίας, ντροπής, ανεπάρκειας, αλλά ούτε καπνιστής, αλκοολικός και αλαζόνας. Πολλά απο τα χαρακτηριστικά σας αποκτήθηκαν στην πορεία για κάποιο λόγο. Ίσως δημιουργήθηκαν λόγω στέρησης απο κάτι που ήθελες και δέν μπορούσε να γίνει εφικτό οπόταν το απώθησες και κατα την ενήλικη ζωή το εκφράζεις με διαφορετικούς τρόπους για να καλύψεις αυτή την έλλειψη. Είτε, δημιουργήθηκε κάτω από πιέσεις του οικογενειακού και κοινωνικού κατεστημένου και έμαθες να λειτουργείς κατ’αυτό τον τρόπο, λόγω ενσωματωμένης πίεσης. Μήν κάνεις αυτά που δέν θέλεις, γιατί γίνεσαι αυτό που δεν θέλεις. Αντίθετα, αν κάνεις αυτά που θέλεις, θα εξελιχθείς σε αυτό που αληθινά επιθυμείς.
  • Μήν δίνεις βαρύτητα σε αυτό που ΔΕΝ θέλεις να είσαι στη ζωή σου, αλλά σε αυτό που θέλεις, αφου λοιπόν ανακαλύψες αυτό πουξ δεν θέλεις να είσαι αποχαιρέτα το απ’τη ζωή σου χωρίς να σκέφτεσαι απελπισμένα «δέν το θέλω στη ζωή μου, δέν ξέρω πώς να το αποφύγω και δέν ξέρω τι να κάνω». Η απελπισία φέρνει απελπισία και η αδυναμία, αδυναμία. Όταν δίνεις βαρύτητα σε αυτά που θέλεις έρχονται, όταν δίνεις βαρύτητα σε αυτα που δέν θέλεις έρχοντε κι’αυτά. Γι’αυτό πρόσεξε που θα στηρίξεις τα θέλω σου και που θα στρέψεις τις σκέψεις σου γιατί αυτό που σκέφτεσαι, θέλωντας ή μη αυτό θα προσελκίσεις.
  • Τα πάντα εξαρτώνται απο εσέναμε εσένα άρχισαν και με εσένα θα τελειώσουν! Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου. Εσύ διαλέγεις τι μένει μέσα σου και τι φεύγει, ποιός μένει στη ζωή σου και πώς σε επηρεάζει. Να βάζεις τα δικά σου όρια και επιτρεπόμενα σημεία, για το μέχρι πού μπορεί να σε επηρεάσει ο άλλος και να διεισδύσει στην προσωπική σου ζωή.
  • Τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα υγείας ξεκινούν απο τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον εξωτερικό και εσωτερικό σου κόσμο…πολλές ασθένειες και πολλές διαταραχές μπορούν να προκληθούν λόγω της πίεσης που εξασκείς στον εαυτό σου να είσαι αυτό που θέλουν οι άλλοι «το σωστό και αποδεκτό πρότυπο της κοινωνίας», με αποτέλεσμα να καταπιέζεις όλα αυτά που είσαι, προκαλώντας ένα διαρκή άγχος μέσα σου. Κάπου διάβασα πολύ σωστά ότι «μερικές φορές η ζωή σας δίνει δύο επιλογές: να ‘χάσετε’ τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, μην επιλέξετε να χάσετε τον εαυτό σας».
  • Γίνε αυτό που θέλεις να γίνει το παιδί σου και άφησε το παιδί σου να γίνει αυτό που θέλει εκείνοόλα αυτά που θέλεις να περάσεις στο παιδί σου8f810452-db74-4d0e-8681-0c845fa928c9 είναι δικά σου όνειρα και ο δικός σου τρόπος σκέψης που έχεις για τη ζωή. Όταν εσύ ο ίδιος είσαι ευχαριστημένος και πλήρης για ό,τι έγινες και όσα είσαι στη ζωή σου, τότε μπορείς να δώσεις τα σωστά πρότυπα στο παιδί σου, για να μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να είναι ευχαριστημένο με τη δική του ζωή και τον εαυτό του, αλλιώς θα αναπτύξει και το ίδιο την «κληρονομιά της πίεσης και της καταπίεσης».
  • Έκφρασε τον αληθινό εαυτό σουδέν πειράζει αν πείς βλακεία, άν γελάσεις δυνατά, άν κάνεις τρέλες σε μεγάλη ηλικία. Τσαλακώσου όσο θέλεις και θα εκπλαγείς όταν καταλάβεις πώς δεν υπάρχει κανένας να σου το απαγορεύσει. Μέσα απο όλα αυτά ποιός ξέρει ίσως βρείς τον κρυμμένο σου εαυτό, αυτόν που ξέχασες σε μιά άκρη στο βάθος της ψυχής σου.

 

Δώρα Παναγιώτου

Κλινική Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *