Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει το άτομο όταν πάσχει απο κατάθλιψη είναι η παροχή της κατάλληλης ιατρικής διάγνωσης, που απαιτεί πλήρη σωματική και ψυχολογική αξιολόγηση για να καθορίστει κατά πόσο υπάρχει κάποια καταθλιπτική ασθένεια, και αν ναι, τι είδους.
Υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ως εκ τούτου, ο θεράπων ιατρός πρέπει να ελέγξει όλες τις πιθανότητες μέσω ιατρικών εξετάσεων και εξετάσεων στο εργαστήριο για καλύτερο τρόπο αξιολόγησης του ασθενούς. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να διαγνώσει την ακριβή ψυχική διαταραχή ή τη σοβαρότητας της κατάστασης.
Η συνολική διαγνωστική αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης ένα πλήρες ιστορικό των συμπτωμάτων του ασθενούς:
- Πότε ξεκίνησε;
- Πόσο καιρό διαρκεί;
- Πόσο σοβαρό είναι;
- Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν ξανά στο παρελθόν και αν ναί – ποια θεραπεία είχε χορηγηθεί;
Ο ειδικός ιατρός, πρέπει να είναι σε θέση να ρωτήσει για τυχόν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, όπως επίσης και αν ο ασθενής σκέφτεται το θάνατο ή την αυτοκτονία. Η επανεξέταση περιλαμβάνει συχνά ερωτήσεις σχετικά με το αν άλλα μέλη της οικογένειας είχαν μια καταθλιπτική ασθένεια, πώς την αντιμετώπισαν και αν η θεραπεία ήταν αποτελεσματική.
Η διαγνωστική αξιολόγηση περιλαμβάνει μια μελέτη ψυχο-στατιστικής, για το κατα πόσο επηρεάστηε ο τρόπος ομιλίας, το μοτίβο σκέψης ή της μνήμη του ασθενή, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά στην μανιοκατάθλιψη.
Φαρμακευτικη θεραπεια με αντικαταθλιπτικά
Υπάρχουν πολλών ειδών αντικαταθλιπτικά φάρμακα – ορισμένα χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ποσότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και να προσλάβουν εκ νέου την απορρόφηση της σεροτονίνης στα νευρικά κύτταρα, άλλα είναι σταθεροποιητές διάθεσης και αντιεπιληπτικά και άλλα βοηθούν την ενεργοποίηση των κύτταρων που έχουν απενεργοποιηθεί από την κατάθλιψη, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα του πάσχοντα. Αφού λοιπόν πρώτα ο ειδικός ιατρός αξιολογήσει και διαγνώσει το είδος της κατάθλιψης, παρέχει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να την θεραπεύσουν.
Συχνά, με την φαρμακευτική θεραπεία ακολουθούν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ναυτία, διάρροια, νευρικότητα, αϋπνία, πονοκεφάλοι, υπνηλία/κούραση κ.α.
Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση
Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές μορφές ψυχοθεραπείας για αποτελεσματική θεραπεία τών καταθλιπτικών ασθενών, ωστόσο η γνωστική συμπεριφορική και η διαπροσωπική θεραπεια, είναι δύο βραχυπρόθεσμες ψυχοθεραπείες, για τις οποίες οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι χρήσιμες για κάποιες μορφές κατάθλιψης. Η διαπροσωπική θεραπεία επικεντρώνεται σε ασθενείς με διαταραγμένες προσωπικές σχέσεις, που προκαλούν επιδείνωση της κατάθλιψης. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ασθενείς να αλλάξουν τον αρνητικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη.
Η ψυχοδυναμική θεραπεία επίσης χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Επικεντρώνεται στην επίλυση των εσωτερικών ψυχολογικών συγκρούσεων που έχουν συνήθως τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία.
Μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλες για να σταματήσετε να σκέφτεστε αρνητικά και να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη είναι:
- Προσπαθήστε να μήν αγχώνεστε. Όσο πιο πολύ σας κυριεύει το άγχος και οι κακές σκέψεις τόσο πιο πολύ θα αποδυναμώνεται τον οργανισμό σας. Πρέπει να μάθετε να είστε ήρεμος.
- Μην φοβάστε για τα συμπτώματα που βιώνεται. Ίσως είναι σημάδια ότι κάπως πρέπει να επανεκτιμήσετε και να αναθεωρήσετε ορισμένα πράγματα στη ζωή σας.
- Η γυμναστική και η συχνή άσκηση είναι ένα απο τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά.
- Κρατάτε ημερολόγιο / γράψτε για τους στόχους που θέλετε να φτάσετε.
- Να είστε σίγουροι ότι οι κακές μέρες θα περάσουν όταν εσείς θα είστε έτοιμοι.
Δώρα Παναγιώτου
Κλινική ψυχολόγος