Η «διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας» ορίζεται από το ICD-10 ως η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία, μέχρι και εμμονή για κάποιο φανταστικό ή ασήμαντο ελάττωμα στο πρόσωπο ή σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Τα διαγνωστικά κριτήρια καθορίζονται με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Εάν είναι αρκετά σοβαρή μπορεί να προκαλέσει πτώση και να επηρεάσει την κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου όπως και να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες στην εικόνα εαυτού.
Οι πάσχοντες από την διαταραχή της σωματικής δυσμορφίας συχνά περνούν πολλές ώρες την ημέρα κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη αντιλαμβανόμενοι την αρνητική και παραμορφωμένη εικόνα του σώματός τους, η οποία τις περισσότερες φορές, δεν είναι ορατή, διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Παρ’όλες τις προσπάθειες του κοινωνικού περίγυρου να τους πείσουν ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει ή δεν είναι εμφανές, οι πασχόντες αρνούντε να πιστέψουν.
Η διαθεσιμότητα της αισθητικής χειρουργικής, τα τελευταία χρόνια μας δείχνει ότι αυτή η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εμφανής στον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν επαναλαμβανόμενες εγχειρήσεις χωρίς όμως να φτάνουν στο επιθυμητό για τους ίδιους αποτέλεσμα. Επίσης, η διαταραχή παρατηρείται και σε ασθενείς με διατροφικές διαταραχές (ICD-10 F50) λόγω της μη αποδεχτής και παραμορφωμένης εικόνας που έχουν για το σώμα τους.
Η «διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας» συνήθως διαγιγνώσκεται και συζητείται στο πλαίσιο της ψυχολογίας, αλλά χωρίς καμία ανάλυση της κατάστασης σε βάθος. Περιορίζεται μόνο στην περιγραφή των συμπτωμάτων.
Θεραπεία
Μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχή σωματικής δυσμορφίας είναι η γνωσιακή – συμπεριφοριστική. Εστιάζεται στην ιδέα ότι οι σκέψεις ενός ανθρώπου είναι η βάση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών του. Βοηθά τα άτομα να μάθουν νέους τρόπους να σκέφτονται και να αντιδρούν στις εξωτερικές επιρροές και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και το σώμα τους.
Δώρα Παναγιώτου
Κλινική Ψυχολόγος