Η δυνατότητα των παιδιών να δημιουργήσουν αρμονικές σχέσεις με τους γύρω τους, όπως και να καταφέρουν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον και την κοινωνία βασίζεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό στους γονείς. Απ’την πρώιμη κιόλας ηλικία του παιδιού πρέπει να χτιστούν γερά θεμέλια για να αποκτήσει γερές βάσεις και στη συνέχεια ως ενήλικας να μην είναι ευάλωτος σε συμπτώματα επιθετικής συμπεριφοράς, κατάθλιψης, νεύρωσης, υποχονδρίασης και πολλών άλλων σωματικών και ψυχικών προβλημάτων.
Όταν το παιδί ζεί με κακές σκέψεις, καταπιέσεις, αμφιβολίες, απογοητεύσεις και ενοχές δημιουργείται ψυχική δυσαρμονία. Η κάθε οικογένεια έχει τα δικά της προβλήματα -προσωπικά, οικονομικά, οικογενειακά- και γι’αυτο το λόγο συχνά στην καθημερινότητα τους νιώθουν αγχωμένοι, οξύθυμοι και νευρικοί, ώς αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα παιδιά από τα προβλήματα τους. Είναι καλό οι γονείς οι οποίοι έχουν υποστεί προσωπική απώλεια, διαζύγιο, κάποια αποτυχία, σοβαρή νόσο, βία ή κακοποίηση να ζητήσουν αμέσως εξειδικευμένη βοήθεια για να τους στηρίξουν και να τους συμβουλεύσουν πώς να μην επηρεάζουν τα παιδιά τους, καταστρέφοντας την ψυχική τους υγεία.
Οι σκέψεις που προκύπτουν στον κόσμο των παιδιών είναι η αιτία των πάντων και μπορούν να καταστρέψουν την καλή ψυχική ισορροπία τους. Τα παιδιά είναι εύθραυστα γι’αυτό και κάθε σκέψη ή ενέργεια από την πλευρά των γονιών μπορεί να δράσει καταστρεπτικά πρός τα παιδιά. Για την καλή ψυχική κατάσταση του παιδιού πρέπει πρώτα ο γονιός να γνωρίζει τον εαυτό του και να έχει αρμονία στις σκέψεις του.
Το να αποκτήσει επίγνωση ο γονέας για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του θα τον βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις, όπως να κατευθύνει σωστά τις σκέψεις του και συνειδητά να αποφεύγει τα αρνητικά συναισθήματα. Όταν το παιδί αισθανθεί ότι οι γονείς του δεν έχουν άγχος, τότε και στα ίδια δεν θα υπάρχουν συναισθήματα φόβου, θυμού, ενοχής ή απόρριψης. Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο διαισθητικά και πολύ πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες.
Οι γονείς είναι καλό να βοηθήσουν τα παιδιά στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, στη δημιουργία ενός σκοπού που να δίνει νόημα στη ζωή τους και να τα εκπαιδεύσουν στο καθορισμό στόχων. Αυτή είναι μια διαδικασία που όχι μόνο προάγει την καλή ψυχική υγεία, αλλά επίσης ζωντανεύει τη χαρά και την έμπνευση. Η ζωή χωρίς έναν ουσιώδεις σκοπό δεν έχει αξία. Τα παιδιά που έχουν υποδηλωθεί στη σκέψη ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα ή ότι δεν είναι σε θέση να πετύχουν το στόχο τους ή ότι ο στόχος δεν είναι γι ‘αυτούς, έχουν αποτύχει εντελώς στη ζωή τους. Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι για την επίτευξη των στόχων των παιδιών τους και να τα βοηθούν στην εκπλήρωση τους.
Σήμερα, οι περισσότεροι γονείς έχουν «υψηλές φιλοδοξίες» για τα παιδιά τους. Συχνά επιθυμούν τα παιδιά τους να πετύχουν αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι ίδιοι και αυτο είναι μεγάλο λάθος. Με αυτό το τρόπο τα παιδιά βγάζουν επιθετικότητα επειδή νιώθουν κατωτερότητα που δεν πληρούν τα θέλω των γονιών τους. Όταν ένα παιδί έχει τάση για μουσική, μην τον σπρώχνετε στα μαθηματικά, επειδή ήταν το δικό σας όνειρο. Σπρώξτε το παιδί να αναπτύξει την δικές του ικανότητες, αναδείξτε του τα δυνατά του σημεία και προσανατολίστε το σε αυτό που τον ευχαριστεί.
Απαραίτητο για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών είναι η άθληση και η υγιεινή διατροφή. Είναι καλό το παιδί να κινείται, να αναπνέει, να ανήκει σε μιά ομάδα όπου μπορεί να συνεργαστεί και να προσφέρει. Η άθληση προσφέρει πειθαρχία, καταπολεμά το άγχος, προσφέρει θετική ενέργεια και απομακρύνει τη τεμπελιά. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το χειρότερο για την υγεία των παιδιών και των ενηλίκων είναι η έλλειψη άσκησης και ως εκ τούτου – προβλήματα υγείας και παχυσαρκίας. Απο μικρά παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται σε αθλήματα. Όχι μόνο χτίζουν πειθαρχία αλλά αναπτύσσουν το σώμα τους με έναν τρόπο που θα τους φέρει καλή αυτοεκτίμηση.
Αναμφίβολα, τα πιο πολλά προβλήματα υγείας και ψυχολογικά προβλήματα προέρχονται από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Σε πολλούς γονείς αρέσει να μαγειρεύουν στα παιδιά τους όλα τα είδη φαγητού και στη συνέχεια, τα βάζουν για ύπνο. Μια τέτοια διαδικασία θα οδηγήσει σε ενοχλητικές επιπτώσεις. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από πολύ μικρά τι μπορούν και τι δεν μπορούν να φάνε. Για να ξέρουν όμως χρειάζονται επαρκή γονική εξήγηση. Υπάρχουν πολλά βιβλία και χιλιάδες πηγές όπου μπορείτε να μάθετε ή να διαβάσετε τις οδηγίες για την υγιεινή διατροφή.
Δώρα Παναγιώτου
Κλινική Ψυχολόγος