Ανάλαβε τις ευθυνες σου για να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου

  “Οι περισσότεροι ανθρώποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προυποθέτει ανάληψη ευθύνης και οι περισσότεροι ανθρώποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνής”

Σίγκμουντ Φρόυντ

   

Απο μικροί, πάντα έπιανε το γνωστό κόλπο του «δεν το έκανα εγώ αλλά ο αδερφός μου» ή κάποιος φίλος ή όποιος βρισκόταν εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή, του οποίου μπορούσαμε να ρίξουμε την “μπάλα” και αυτός απλόχερα να την πάρει. Αυτός ο τρόπος πιστεύαμε, ότι θα μας γλιτώσει απο γκρίνιες και μπελάδες που δεν είμασταν σε θέση να υποστούμε.

 

Καθώς προχωράς στη ζωή σου αυτό το είδος μάθησης το κουβαλάς μαζί σου και γίνεσαι όλο και πιο θύμα σε καταστάσεις που εσύ δημιουργείς.

 

Εσύ είσαι υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σου και κανείς άλλος. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να αναλάβεις ευθύνες και να ελέγξεις τη ζωή σου. Ο κάθε άνθρωπος, έχει την «ελεύθερη βούληση», δηλαδή την δύναμη της ελευθερίας να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό και τη ζωή του.

 

Όπως αναφέρει ο ψυχαναλυτής Κάρλ Γιούνγκ «Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη, είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω». Ακολούθησε τα πιό κάτω βήματα και γίνε, αυτό που επιλέγεις εσυ να γίνεις!

      

It-wasnt-me.-White-lies

      

     

 

  • Αποδέξου τις ευθύνες που σου αναλογούν  Όλοι κάνουμε λάθοι, όμως τα λάθοι γίνονται για να τα αναγνωρίζουμε, να τα διορθώνουμε και να τα αποδεχόμαστε ώς αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Χωρίς τα λάθη μας δεν θα μαθαίναμε, ούτε θα είχαμε ωριμάσει. Το να αποδέχεσαι τις ευθύνες σου σημαίνει πως έχεις τον έλεγχο και μπορείς να αντιμετωπίσεις καταστάσεις και πρόσωπα που υπάρχουν στη ζωή σου.
  • Μην λες διαρκώς “δεν φταίω εγώ”  Σκέψου αν όποτε είχες κάνει λάθος να έλεγες στον εαυτό σου και στους άλλους πως δεν φταίς εσύ, κάποιος άλλος σε παρέσυρε να το κάνεις χωρίς τη θέληση σου. Ποτέ δεν θα μάθαινες να αποδέχεσαι τις ευκαιρίες της αλλαγής που μπορείς να κάνεις μέσα σου. Θα αναδεικνύεσαι πάντα ως θύμα σε επιλογές που δέν έκανες εσύ.
  • Σταμάτα να παριστάνεις το θύμα  Κάποιος που είναι σίγουρος για τον εαυτό του και έχει στα χέρια του τον έλεγχο της ζωής, ποτέ δεν είναι θύμα. Κάθε φορά που παριστάνεις το θύμα, σημαίνει ότι έχεις παραχωρίσει τις δυνάμεις σου σε κάποιον ή σε κάτι άλλο. «Ο άνθρωπος μπορεί να αποτύγχει πολλές φορές, αλλά δέν θεωρείται αποτυγχημένος μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να φταίει κάποιον άλλο»  (John Burroughs).
  • Μην κατηγορείς άλλους γι’αυτό που είσαι  Αποδέξου ότι απο τον κάθε άνθρωπο που συναντάς στη ζωή σου παίρνεις μαθήματα. Δεν χρειάζονται πάντα θετικά μαθήματα για να γίνεις καλύτερος και πιό δυνατός άνθρωπος. Και τα αρνητικά μαθήματα μπορούν να σου παρέχουν εξίσου δύναμη και αυτογνωσία. Απο εσένα εξαρτάται πώς θα αντιληφθείς και θα χειριστείς το κάθε τι που σου φέρνει η ζωή στο δρόμο σου.
  • Μην κατηγορείς τον εαυτό σου  Να σέβεσαι τον εαυτό σου σημαίνει, αποδέχεσαι τις ευθύνες και τα λάθη σου, αναγνωρίζοντας ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες τη δεδομένη στιγμή. Μόνο έτσι θα είσαι κυρίαρχος της ζωής σου και θα μπορείς να ελέγχεις τη προσωπική  σου πορεία.

 

Μην φοβάσαι να αναλάβεις ευθύνες, να πάρεις αποφάσεις, να ρισκάρεις, να χάσεις.. να θυμάσαι ότι μέσα απο το σκοτάδι έρχετε το φώς!! Μήν φοβάσαι να μην είσαι τέλειος… ορισμένες ατέλειες, είναι που σε κάνουν τέλειο!!

 

Δώρα Παναγιώτου 

Κλινική Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *