«Οι άνθρωποι δεν ταράζονται από αυτά που συμβαίνουν, αλλά από την άποψη τους γι’αυτά» Επίκτητος
Το άγχος είναι μια κατάσταση, που συνδέεται με εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον του ατόμου – εργασία, διαπροσωπικες σχεσεις, οικογενειακή κατάσταση, προκλήσεις, δυσκολίες και προσδοκίες, που συναντά το άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι εσωτερικοί παράγοντες, καθορίζονται απο το κατα πόσο ο οργανισμός του ατόμου, έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στους εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν άγχος.
Το υπερβολικό άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με μια ποικιλία από συναισθηματικά/συμπεριφορικά και σωματικά συμπτώματα. Τα πιό κοινά σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, μυϊκή ένταση, μυϊκούς πόνους ,πονοκεφάλους, γαστρεντερικές διαταραχές και κόπωση.
Τα συναισθηματικά, συμπεριφορικά συμπτώματα που ορισμένες φορές συνοδεύονται και απο υπερβολική πίεση, περιλαμβάνουν – στρες, νευρικότητα, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες συμπεριλαμβανομένου και την υπερκατανάλωση τροφής, απώλεια ενθουσιασμού ή ενέργειας και εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι άνθρωποι κάτω από πίεση είναι πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών, καπνίζουν ανελλιπώς, τρώνε ανθυγιεινά και δεν ασκούνται, πράγμα που αυξάνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Ενδείξεις, δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες, οδηγούν σε διάφορες ασθένειες ή καταστάσεις οι οποίες μπορεί να είναι:
- Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών
- Δερματικό εξάνθημα, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές, πόνους στο στομάχι, υψηλή πίεση του αίματος
- επιδείνωσης του άσθματος, δυσκολίες στην αναπνοή
- ορισμένες μορφές καρκίνου
- επιτυγχάνει τη διαδικασία της γήρανσης
- αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ημικρανίας, πονοκεφάλους
- επηρεάζει τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς .
Προσοχή! Το άγχος, όταν αρχίσει, μπορεί να συνεχίσει για μια ζωή.
Τρόποι αντιμετώπισης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν άγχος, κάτι το οποίο πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε. Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του είναι ο αθλητισμός, η άσκηση και η καλή διατροφή. Όταν είμαστε κάτω απο πίεση το σώμα μας αυτόματα προετοιμάζεται για αντίδραση, γι’αυτό είναι καλό να βρίσκουμε θετικούς τρόπους εκτόνωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό και σωτηρία για πολλούς.
Προσπαθήστε να δείτε την θετική πλευρά των πραγμάτων και να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας. Με το να σκέφτεστε συνεχώς τα προβλήματα σας δεν θα σας ωφελήσει, αλλά το αντίθετο. Βρείτε λόγους να χαμογελάσετε, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση, διαλογιστείτε. Εάν κάνετε χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στρες, αλλά μπορούν να σας ευαισθητοποιήσουν σημαντικά και να προκαλεσούν ακόμη περισσότερο άγχος.
Δώρα Παναγιώτου
Κλινική Ψυχολόγος